«با نام و یاد خالق جان و جهان آفرین»
نمونه سوالات
درس برنامه سازی
تحت وب برنامه سازی تحت وب
استاد آقای مقصودی
رشتــــه فنـــاوری اطلاعـــات
گرایش فناوری اطلاعات و وب
نیمسال دوم
91-90
تهیه و تنظیم
http://9srati.blogsky.com/
1. درباره ی Master page و Session و کوکی چه می دانید بنویسید.
Master page:
اگه دقت کرده باشید معمولا صفحات یک سایت از Style واحدی بهره می برند که معمولاً در زیبایی سایت تأثیر بسزایی دارد. این Style واحد شامل لوگو، لینکها، منوها، فوتر و ... بود.
سالها پیش طراحان وب سایت مجبور بودند تا برای پیاده سازی این استایل در هر صفحه، به طور جداگانه این کار را انجام دهند یعنی برای هر صفحه به طور مجزا کد بنویسند.
اما وقتی اشتباهی در لینک دهی یا ... صورت میگرفت اصلاح چندین صفحه کمی سخت بود، تصور کنید اگه تعداد صفحات بیشتر از 50 یا 60 تا می بود دیگه عملاً اصلاحات یا تغییرات غیر ممکن بود.
به همین دلیل صفحه ای به نام Master به وجود اومد. در این صفحه شما استایل مشترک بین همه صفحات رو پیاده سازی میکنید و از طریق امکانات اون، صفحات دیگر را در آن نمایش میدهید.
در این صورت اگه مشکلی پیش بیاد فقط باید یک صفحه رو اصلاح کنید .
Session:
ASP.net از شش خصوصیت و متد تشکیل شده که Session یکی از آنهاست.
شی Session دارای اطلاعات منحصر به فرد هر کاربر بر روی سرور می باشد به طوری که هر کاربر یک Session مخصوص خود را داراست. Web Server برای هر کاربر یک Session در نظر می گیرد.
فرق اصلی بین کوکی ها و سشن ها اینه که کوکی ها در مرورگر کاربر ذخیره میشن در حالی که سشن ها اینطور نیستند. این تعیین کننده اینه که کدومشون برای استفاده بهترن.
یک کوکی می تونه اطلاعات رو در مرورگر کاربر تا وقتی که حذف بشن نگه داره. اگر فردی یک
نام کاربری برای لوگین و کلمه عبور داشته باشه ، می شه از کوکی استفاده کرد تا اطلاعاتش در مرورگرش ذخیره بشه و
دیگه نیازی به این نباشه که کاربر هر بار لوگین کنه. در کوکی مرورگر تقریباً میشه همه چی
ذخیره کرد.
مشکل اینجاست که کاربر می تونه هر
وقت که بخواد کوکی ها رو پاک یا بلوک کنه. بعنوان مثال اگر شما یک سایت خرید آنلاین داشته باشید و تو نوشتن کد
برای سبد خریدتون از کوکی استفاده کرده باشید تا محصولات رو ذخیره کنه ، اگر کاربر کوکی هارو
بلوک کرده باشه از تنظیمات مرورگرش دیگه چیزی ذخیره نمیشه و کاربر نمی تونه درست
با سایت شما کنار بیاد پس سایتتون رو ترک می کنه.
این درحالیست که سشن ها متکی به دسترسی دادن کاربر مثل کوکی ها نیستند. و هروقت کاربر مرورگرش رو باز کرد انگار اجازه دسترسی قبلاً داده شده است. اما سشن هم مشکلی داره و اونم اینه که وقتی شما مرورگر رو می بندی سشن رو از دست میدی. پس باز هم مثال لوگین مثال خوبی خواهد بود.
Cookie:
در حقیقت کوکی ها فایل های متنی کوچکی هستند که در کامپیوتر سرویس گیرنده ( client ( ذخیره میشوند.
بسیاری از سایت های معروف مثل یاهو از این سیستم برای نگهداری برخی از اطلاعات کاربر استفاده می کنند .
کوکی های قابلیت به رمز درآمدن را دارند و برای همین می توان امنیت آنها را تضمین کرد.
«کوکی» بخش کوچکی از اطلاعات فرستاده شده توسط وبسرور برای ذخیره در مرورگر است تا بتواند بعدا از طریق آن مرورگر، دوباره خوانده شود. دیتای ذخیره شده برای اینکه وبسرور یک سایت، اطلاعات مشخصی را درباره بازدیدکننده آن وبسایت خاص بداند، مفید است. کوکی فرمت فایل متنی را دارد که در دایرکتوری مربوط به مرورگر ذخیره میشود و در هنگامی که مرورگر در حال اجراست در حافظه RAM قرار میگیرد. این اطلاعات میتواند هنگامی که کاربر از وبسایت خاصی خارج شد، در هارد درایو ذخیره شود. کوکیها ابزار بسیار مهمی برای نگهداشتن state روی وب هستند. state به توانایی یک برنامه برای کار با کاربر بصورت محاورهای اشاره دارد. برای مثال، شما برای استفاده از قطار یا اتوبوس بلیت رزرو میکنید. در روز سفر، هنگامی که بلیت را نشان میدهید، اجازه خواهید یافت که وارد قطار یا اتوبوس شوید، در غیراینصورت مسوول وسیله نقلیه نمیداند که آیا شما این اجازه را دارید یا خیر. در حقیقت در اینجا بلیت برای نگهداشتن state بین شما و مسوول قطار مهم است. HTTP یک پروتکل بدون قابلیت state است. به این معنی که هر بار مشاهده یک سایت توسط سرور بعنوان اولین مشاهده کاربر تلقی میشود. به این معنی که سرور همه چیز را بعد از هر درخواست فراموش میکند، مگر اینکه یک بازدیدکننده برای یادآوری آینده به سرور به طریقی مشخص گردد. کوکیها این کار را انجام میدهند.
یک استفاده از کوکیها برای ذخیره کلمات عبور و شناسههای برای وبسایتهای خاص است. همچنین برای ذخیره اولویتهای کاربران در صفحات آغازین نیز استفاده میشوند. در این حالت مقداری از هارد کامپیوتر شما برای ذخیره این اطلاعات از مرورگرتان تقاضا میشود. بدین طریق، هر زمان که به آن وبسایت وارد میشوید مرورگر شما بررسی میکند که ببیند آیا الویتهای از پیش تعیینشده (کوکی) برای آن سرور مشخص دارید یا خیر. اگر اینطور باشد، مرورگر کوکی را همراه با تقاضای شما برای صفحه وب، به وبسرور ارسال خواهد کرد. مایکروسافت و نتاسکیپ از کوکیهایی برای ایجاد صفحات آغازین شخصی روی وبسایتهایشان استفاده میکنند. استفادههای معمول که شرکتها بخاطر آنها از کوکی استفاده میکنند شامل سیستمهای سفارش آنلاین، شخصیسازی سایتها و ردگیری وبسایتها میشود.
2. معماری Asp.net را شرح و درباره ی معماری سه لایه هر چه می دانید بنویسید.
در سیستمهای مهندسی و بخصوص سیستمهای نرم افزاری برای غلیه بر پیچیدگی , کل سیستم رو به چند Sub System تقسیم میکنن . در حین طراحی هر Sub system , ارتباط اون با سایر قسمتهای سیستم هم در نظر گرفته میشه و در نهایت این مجموعه رو به صورت یک مجموعه واحد در نظر می گیریم.
معماری چند لایه : n-Tier
به طور کلی در معماری چند لایه , هر لایه T , سرویسهایی رو از لایه قبلی خودش T-1 دریافت و سرویسهایی رو به لایه بعدی خودش یعنی T+1 ارائه میده .
معماری سه لایه
یکی از انواع معماری های چند لایه معماری سه لایه هست Three Tier ... ایده بوجود اومدن معماری سه لایه بعد از بوجود اومدن Web Page های Dynamic بود .
در این معماری Object های نرم افزار در سه لایه طراحی میشن .
بخش ها یا لایه های اصلی نرم افزار در این معماری عبارتند از :
1 - Presentation Layer :
یا همون لایه Interface نرم افزار ... فرمها , واسطها و منوهاییو هر چیزی که برای کاربر قابل رویت باشه , در نرم افزارهای تجاری و کاربردی همگی در لایه نمایش یا Presentation قرار دارن . این لایه در ارتباط با کاربر هست و حاوی عناصر User Interface (رابط گرافیکی کاربر) و شامل تمامی منطق حکم فرما در نحوه ی ارتباط کاربر با اجزای سایت می باشد. لایه نمایش، بخشی از سایت است که کاربران می توانند آنرا مشاهده کنند و با استفاده از عناصر آن، از امکانات سایت استفاده کنند، بنابراین طراحی صحیح و اصولی این بخش تاثیر بسزایی در موفقیت وب سایت دارد.
2 - Business Logic Layer
: یا لایه تجاری که در بر گیرنده منطق اصلی برنامه هست .
در این لایه اعمال اصلی نرم افزار با استفاده از همکاری با لایه های پایین و بالا انجام میشه . در این لایه کار های مرتبط با DataBase وجود نداره و این وظایف تماما به لایه Data Access سپرده میشه .
این لایه در ارتباط با تیم برنامه نویسی هست.
این لایه که معمولا لایه میانی (Middle Tier) نیز نامیده می شود وظیفه ارتباط بین لایه نمایش و لایه داده را بر عهده دارد. کلیه Request هایی (درخواست ها) که در اثر تعامل کاربر با لایه نمایش ایجاد می شود (به استثنا مواردی که توسط خود لایه نمایش مدیریت می شود، مانند Validation یا اعتبار سنجی فیلدها) به این لایه ارسال و نتیجه حاصل از پردازش، بر اساس منطق تعیین شده در این لایه، مجددا به لایه نمایش برگردانده و در آنجا به کاربر نمایش داده می شود.
در بیشتر مواقع لایه منطق برای پاسخگویی به درخواست های لایه نمایش باید با لایه داده ها ارتباط برقرار کند. به بیان ساده تر، مثلا زمانی که کاربر عملیات جستجو در محصولات را در سایت انجام می دهد، لایه نمایش به لایه منطق می گوید: "محصولاتی که نام آنها با این کلمات تطابق دارد را برای من ارسال کن". در این هنگام لایه منطق کلمات ارسال شده از لایه نمایش را به لایه داده ها می دهد و نتایج جستجو را از آن تحویل می گیرد و مجددا به لایه نمایش ارسال می کند.
3 - Data Access Layer :
لایه دسترسی به داده ها پایین ترین لایه در معماری سه لایه و البته مهمترین لایه در معماری سه لایه .
این لایه در رتباط با تیم مدیریتی و تیم برنامه نویسی هست .
لایه Data وظیفه مدیریت اطلاعات موجود در دیتابیس را بر عهده دارد و بر اساس دستوراتی که لایه Business به آن می دهد، اطلاعاتی را در دیتابیس اضافه، حذف، ویرایش و یا جستجو می کند و نتیجه این اعمال را به Business Tier باز می گرداند.
مزایای معماری سه لایه :
مهمترین دستاورد معماری سه لایه : استقلال قسمتهای مختلف پروژه با همدیگست .
تغییر زمینه کاربرد در حداقل زمان ... مثلا برنامه از Win App به Web App تبدیل بشه یا DataBase برنامه رو میشه به راحتی تغییر داد .
معایب معماری سه لایه :
از معماری سه لایه برای پروژه های کوچیک نمیشه استغاده کرد به علت حجم زیاد فایلها در این معماری .
Performance برنامه در معماری سه لایه پایینه چون ارتباطات لایه ها در این معماری زیاده .
3. دستورات زیر را شرح دهید؟
Ajax
آژاکس یک تکنیک برای ایجاد صفحات وب پویا و سریع است. AJAX اجازه می دهد تا صفحات وب را به صورت ناهمگام با تبادل مقادیر کوچکی از داده ها با سرور در پشت صحنه. این به این معنی که ممکن است برای به روز رسانی بخش هایی از یک صفحه وب، بدون نیاز به بارگذاری مجدد کل صفحه.
واژه Ajax با تلفظ ایجکس خلاصه عبارت Asynchronous JavaScript and XML و به معنی ترکیب نامتقارن جاوا اسکریپت و XML است.
ای جکس به تنهایی یک تکنولوژی نیست بلکه به یک گروه از تکنولوژی ها زیر اشاره دارد:
نمایش مبتنی بر استاندارد با استفاده از CSS و XHTML
نمایش و تعامل دینامیک با استفاده از Document Object Mode
تبادل و دستکاری داده ها با استفاده از XSLT , XML
XSLT
بازیابی غیر همزمان داده ها با استفاده از XMLHttpRequest
و جاوا اسکریپت که همه اینها را به هم مرتبط کرده است.
یکی از نیازهای کاربردی وب فرمها
هستند که توسط کاربر پر می شود و به یک وب سرور فرستاده می شود.
و وب سرور با برگرداندن یک صفحه جدید به کاربر پاسخ می دهد. بنابراین یک زمانی صرف
این کار می شود .
ای جکس این قطع و وصل شدن بین کاربر و سرور را از میان برده و به صفحه یک پویایی
خاصی را می دهد.
اگر فناوری ایجکس در مقیاس گستردهای مورد استفاده نرمافزارهای تحت وب قرارگیرد.
آنگاه افزایش سرعت کار با اینترنت چند برابر خواهد شد. چنین تحولی میتواند
اینترنت را به کامپیوتر دوم کاربران تبدیل کند. به گونهای که برای آنها اجرای یک
نرمافزار از روی وب تفاوت محسوسی با اجرای آن از روی کامپیوتر یا دسکتاپ نداشته
باشد.
Ajax مختصر شده عبارت Asynchronous JavaScript and XML میباشد . این تکنولوژی اولین بار برای استفاده از داده های Xml در جاوا اسکریپت ایجاد شد.
Ajax یک زبان برنامه نویسی نیست . بلکه تکنولوژی برای ارتباط با سرور از طریق جاوااسکریپت و ایجاد صفحات داینامیک میباشد .
هسته اصلی ایجاکس شیی به نام XMLHttpRequest می باشد .
بطور مختصر : ایجاکس ارتباط غیر مستقیم و تبادل اطلاعات با وب سرور است بطوریکه همه چیز در بک گراند اتفاق بیافتد و نتیجه فقط در قسمتی از صفحه نمایش یابد بطوریکه کل صفحه نیاز به بازنگری (رفرش ) نداشته باشد .
Literal
در ASP.net نمی توان از کد های HTML استفاده کرد. از این رو Litral ابزاری است که با استفاده از آن می توان در Asp.net در محیط کد نویسی از کد های HTML استفاده کرد.
Marquee
یک از دستتورات اچ تی ام ال هستش با استفاده از دستور MARQUEE می توان یک متن را بر روی صفحه نمایش به حرکت درآورد.
شکل دستور آن:
<marquee> متن متحرک </marquee>
که از جمله ویژگیهای آن می توان:
alternate |
متن مورد نظر از یک طرف وارد شده و با رسیدن به طرف دیگر قاب بر می گردد. |
scroll |
متن از یک طرف وارد و از طرف دیگر خارج می شود . |
slide |
متن پس از آمدن و قرار گرفتن در قاب می ایستد. |
hspace |
فاصله متن از کادر در حالت افقی. |
vspace |
فاصله متن از کادر در حالت عمودی. |
loop |
مشخص می کند متن چند بار حرکت می کند . در حالت عادی بی نهایت بار حرکت می کند مگر اینکه مقدار صفت behavior برابر با slide شود. |
scrollamount |
مشخص می کند که فاصله هر بار نمایش متن متحرک چند pixel باشد .
|
scrolldelay |
مشخص می کند که فاصله هر بار نمایش متن متحرک چند میلی ثانیه باشد .
|
Convert
در سی شارپ اگر بخواهیم مقدار عددی را از تکست باکسها یا ... وارد فیلدی از جدولی کنیم که نوع آن از مقدار int یا float و یا هر نوع عددی باشد باید ابتدا با این دستور آن را به عدد تبدیل کنیم. چون تکست باکسها یا لیبل ها در فرمها داده عددی را به عنوان رشته می شناسند.
و اگر بخواهیم مقدار عددی یک فیلد از جدول را در یک تکست باکس یا لیبل نشان داد باید با این دستور ابتدا آن را به رشته تبدیل کرد.
tbl2.codemeli = Convert.ToInt32 (txteducation4.Text)
ID یا TD
(در html )
برای افزودن محتویات به جدول باید از تگ <td> استفاده کنید. نام این تگ مخفف table data است. محتویات جدول چیزهایی هستند که شما بعد از این تگ قرار می دهید. در پایان هم باید پس از محتویات جدول از تگ پایانی <td/>قبل از تگ پایانی جدول استفاده کنید.
<table>
<td>
........محتویات جدول......
</td>
</table>
4. با استفاده از ling درباره ی دستورات زیر یک مثال و آن را توضیح دهید.
در اینجا منظور از LINQ همان Linq To SQL است Linq. برای دسترسی به پایگاه Sql طراحی شده و از گرامر Linq بکار رفته در آرایه ها استفاده میکند . جایگزین کاملی برای ADO.NET است که البته به صورت درونی از آن استفاده میکند . Linq با دارا بودن حافظه ذخیره سازی موقت (cache) امکان دسترسی سریع به داده ها را فراهم میکند و هزینه آن را کاهش میدهد چون تمام سطر هایی که ایجاد میشوند را cache میکند و به دو روش
ü با هر بازیابی نیازی به ساخت مجدد سطر ها نیست
ü با داشتن این شیئ های سطر در حافظه میتوانید بقدر کافی آنها را دستکاری کنید و سپس کل تغییرات را یکباره اعمال کنید
cache نیاز به روشی دارد تا سطر های مجزا را تشخیص دهد . برای همین هر جدول باید یک کلید اصلی داشته باشد. تمام پرسجو های Linq از طریق کلاس DataContext رخ میدهند که کنترل کننده جریان داده مابین پایگاه و کد برنامه است .
Delete
با استفاده از دستور dELETE ان اطلاعاتی که نمیخواهیم را می توان پاک کنیم .
DataClassesDataContext db = new DataClassesDataContext();
tblcomment tbll = new tblcomment();
tbll.lname = txtcomments1.Text;
tbll.maile = txtcomments2.Text;
tbll.subject = txtcomments3.Text;
tbll.nazar = txtcomments4.Text;
db.tblcomments.DeleteOnSubmit(tbll);
db.SubmitChanges();
Insert
با استفاده از دستور INSERT میتوان جداول را با داده ها پر کنیم
DataClassesDataContext db = new DataClassesDataContext();
tblcomment tbll = new tblcomment();
tbll.lname = txtcomments1.Text;
tbll.maile = txtcomments2.Text;
tbll.subject = txtcomments3.Text;
tbll.nazar = txtcomments4.Text;
db.tblcomments.InsertOnSubmit(tbll);
db.SubmitChanges();
Update
UPDATE میتوان اطلاعات بانک اطلاعاتی خود را بروز رسانی کنیم.
DataClassesDataContext db = new DataClassesDataContext();
tblcomment tbll = new tblcomment();
db.SubmitChanges();
Search
با استفاده از دستور SEARCH می توان رکورد یا کاراکتری را در جدول جستجو کرد.
DataClassesDataContext db = new DataClassesDataContext();
Gridview1.DataSource = from p in db.stds
Where p.nm.contains(TextBox2.Text) (کاراکتر)
OR ( Where p.nm == TextBox2.Text ) (رکورد)
Select p;
Gridview1.DataBind();
5. Framework را شرح داده تفاوت Framework 2، 3 و 4 را بنویسید.
چارچوب نرمافزار یک طراحی قابل استفاده برای سیستم یا زیرسیستمهای نرمافزاری است، که نشان دهنده مجموعهای از کلاسهای انتزاعی و روشی است که نمونههای آن کلاسها برای نوع مشخصی از نرمافزار همکاری میکنند.
چارچوبهای نرمافزاری میتوانند طراحیهای شی گرا داشته باشند. چارچوب نرمافزار ممکن است شامل برنامههای پشتیبانی، کدهای کتابخانهای، زبانهای اسکریپتی و یا نرمافزار دیگری برای توسعه و گسترش باشد. قسمتهای مختلف چارچوب میتواند توسط یک واسط برنامهنویسی کاربردی (API) نشان داده شود.
وقتی شما یک برنامه نصب میکنید علاوه بر فایل های اصلی برنامه که در ProgramFiles نصب میشود ، تعدادی هم فایل هستند که در شاخه ویندوز نصب میشوند . این فایل ها همان درایور های مورد نیاز ویندوز برای اجرای برنامه شما هستند که توسط برنامه نویس برنامه نوشته نمیشوند، بلکه آنها قبلا تعریف شده اند و برنامه نویس از قابلیت های آن در برنامه خود استفاده میکند . پس برای اینکه برنامه شما کارکند باید آن فایل ها به ویندوز شما اضافه شوند
. بیشترین تفاوت آنها در ارائه امکاناتی هستند که در نسخه های بالاتر این امکانات بیشتر می شود.
Framework مجموعه ای از فایل های مورد نیاز سیستم عامل (شامل فایل های DLL و رجیستری و واسطه های استاندارد ارتباط برنامه ها بایکدیگر) است که برای اجرای برنامه های نوشته شده تحت دات نت ضروری میباشد
دات نت فریم ورک 3.0 شامل مجموعه ای جدید از API کد مدیریت شده است که بخشی جدایی ناپذیر از ویندوز ویستا
و ویندوز سرور 2008 سیستم عامل است. همچنین برای ویندوز XP SP2 و ویندوز سرور 2003
به عنوان یک دانلود در دسترس است.
6. درباره ی روانشناسی وب سایت و جدول بندی و فریم بندی هر چه می دانید بنویسید.
جدول بندی و فریم بندی
معمولا به دو دلیل اصلی از جدول ها طراحان صفحه وب استفاده می کنند.
1) سازماندهی کردن اطلاعات با استفاده از جدول.
2) چیدمان یا طرح بندی صفحه با استفاده از جدول های مخفی (hidden tables)
تقسیم کردن صفحه به قسمت های مختلف , ایجاد کردن منوها , ایجاد کردن سر صفحه (header ) , قرار دادن آسان تر عکس ها در مکان های دلخواه از صفحه, نوشتن متون در چند ستون در یک صفحه و .... از جمله کاربرد جدول ها می باشند.
روانشناسی وب سایت
یکی از اصول بسیار مهم و کلیدی در طراحی صفحات وب ، توجه به اصل رنگ بندی صفحات و استفاده از رنگ های مکمل و ترکیبی مطلوبی است که کاربران بتوانند بر اساس اصل سهولت و جذابیت صفحه ، به مشاهده مطالب آن بپردازند. این که چه رنگی متناسب سایت های وب است ، پرسشی است که کارشناسان وب ، خیلی پاسخ جامع و کاملی برای ان ارائه نکرده اند و کم تر متخصصات طراحی وب به مسئله روان شناسی رنک ها در طراحی سایت ، توجه کرده اند.
اما به هر حال یک اصل کلی وجود دارد که می گوید : در رنگ بندی یک صفحه ، باید به این موضوع توجه شود که این رنگ قرار است در چه صفحه ای و با چه موضوعی به کار رود. یعنی اصل توجه به عملکرد و موضوعیت سایت ، در رنگ بندی مطالب مهم است . سایت های دولتی و به طور کل ، سایت هایی با بازدیدکننده بسیار بالا ، معمولا از رنک سفید برای زمینه صفحات و رنگ آبی برای لینک های صفحه و رنگ بنفش برای لینکهای مشاهده شده که به عنوان default برنامه فرانت پیج نیز به کار می رود ، استفاده می کنند.
سایت هایی که بیش تر جنبه شخصی دارند ، از رنگ های مکمل استفاده می کنند. مثلا رنگ سبز پر رنگ در کنار سرمه ای ، جذابیت خاصی به سایت هایی با موضوعیت بازرگانی می دهد . و یا در طراحی سایت های کودکان ، از رنگ های خیلی شاد استفاده می شود.
به هر حال توجه به کارکرد کد رنگ ها در طراحی صفحات وب از اهمیت مهمی برخوردار است . در ادام این مطلب ، فقط قصد یادآوری نوع روان شناسی هر رنگ درمخاطبان از دید روان شناسان داریم و فعلا در مورد این که چه نوع رنگی برای چه سایتی مناسب است ، صحبت نمی کنیم. اگر چه این توضیحات ، خود نیز بیان گر استنتاجات خوبی هستند که وب مسترها را در گرافیک سایت ، به خوبی هدایت می کند.
یک بهترین رنگ
نداریم!
ر مدیریت نوین یک اصل پذیرفته شده وجود دارد که یک بهترین شیوه مدیریت در کار وجود ندارد. ترکیب و هماهنگی و استقرار یک نظام در رنگ بندی صفحات وب نیز ، چنین رویکردی دارد. تجربه و نوع علاقه و هنر طراح وب هست که سایتی را برای ما جذاب و سایتی دیگر را next می کنیم.
نکاتی که می بایست در زمان طراحی گرافیکی سایت در نظر داشته باشیم به شرح زیر هستند :
ü رنگ
ü اثر روانشناسی رنگ
ü قابلیت خواندن متون صفحات سایت .
ü رنگ متمم رنگهای انتخابی برای بک گراند ، گرافیک ها ، لینک ها و متون
ü
وجود تطبیق رنگی بین لوگوها و آرم های صفحات با رنگ بندی متون و مطالب به کار گرفته شده
توجه به نوع مخاطب و بازدیدکننده بخش های مختلف سایت . سایتی مانند یاهو ، که
روزانه میلیون ها مخاطب دارد و از صدها بخش متنوع تشکیل شده است ، برای هر بخش خود
از یک چیدمان و رنگ بندی خاصی در طراحی صفحات اکتیو ، استفاده کرده است . مثلا بخش
کودکان یاهو با بخش بازرگانی ان بسیار تفاوت دارد
۵ اصل مهم
لیست زیر مشخصه
هایی از رنگ ها را که هنگام طراحی باید مدنظر داشته باشید بیان میکند:
۱- رنگ ها اثر زیادی روی احساسات ما در ۹۰ ثانیه اول دیدن میگذارند .
۲- اثر رنگ میتواند بیننده را ترغیب به خرید یک جنس از شما کند.
۳- رنگ ها رفتار ما را در برابر یک موضوع فقط تشدید نمیکنند ، بلکه اثر خود را
کاملا در رفتار ما نشان میدهند .
۴- اثر گذاری رنگ در فرهنگ های مختلف گوناگون است
!
۵- هر رنگ به تنهایی یک پیام مخصوص به چشم بیننده میفرستد .به قول مک لوهان ،
رسانه همان پیام است !
روان شناسی رنگ
ها
به طور کل ،
رنگ ها دارای خصیصه های خاصی هستند که در زیر به بخشی از این مولفه های موجود در
رنگ ها اشاره شده است :
• سفید : اشاره دارد به صداقت ، پاکیزگی ، صمیمیت ، ملایمت و معاصر بود ن چیزی . سفید بهترین رنگ برای بک گراند های وب است . در تجارت سفید رنگ خستگی گیر و انرژی بخش است .
• سیاه : اشاره دارد به ظرافت ، قدرت ، دلیری ، شهامت ، فریبندگی ، شیطان ، مهارت و باستان . مشکی برای رنگ متن روی یک پس زمینه روشن ایده آل است. این رنگ بعنوان رنگ پس زمینه چشم را خسته میکند .
• قرمز : توانایی ، هیجان ، احساسات شدید ، سرعت ، خطر و تهاجم . این رنگ از بیننده توجه به خود را طلب میکند . در تجارت بمعنی وام و بدهی است . این رنگ شدید ترین رنگ احساس است و ضربان قلب و تنفس را تسریع میکند .
• آبی : امنیت ، اعتماد ، مسئولیت پذیری ، سرما ، ایمان ، وفاداری ، وابستگی وجاه و جلال . آبی دومین رنگ عوام پسند است . در تجارت بمعنای ضمانت مالی است .
• سبز : تندرستی ، فراوانی ، حاصلخیزی ، آزادی ، شفا و بهبودی ، طبیعت ، پیشرفت ، حسادت و خونسردی . در تجارت بیانگر مقام و ثروت است. این رنگ در چشم ها راحت تر از همه دیده میشود .
• قهوه ای : تاثیر گذاری ، متانت ، توانگری مالی و کمک کننده بودن . قهوه ای رنگ کره خاکی ماست و در طبیعت بسیار فراوان است .
• خاکستری : صمیمیت زیاد ، اعتبار و نفوذ و عملی بودن . در تجارت بمعنای سنت گرایی است .
• صورتی : ملایمت ، شیرینی ، ظرافت و زنانگی ، خوب بودن ، بی گناهی و پرورش کودک .
• بنفش : وقار ، معنویت ، شاهانه بودن ، عیش و نعمت ، دارایی ، اعتبار و نفوذ ، سوگواری و مهارت . در تجارت بزرگ نشان دادن است . بنفش طرفداری از سبک های هنرمندانه است.
• نارنجی : سرزندگی و شوخی ، لذت و خوشگذرانی ، تعادل گرمایی ، تشویق کردن ، چالاکی و نیرو ، تحمل و بلند همتی .
• زرد : نور خورشید ، گرمی ، خوشی ، نامردی ، ترسویی و حسادت . در تجارت درخواست از نوع روشنفکرانه است و برای تاکید نیز خوب است . زرد باعث افزایش تمرکز شده ، سوخت و ساز را زیاد میکند و سخت ترین رنگ برای چشم هاست .
• طلایی : نشانگر گران بودن و پرستیژ است .
• نقره ای : سرما ، علمی بودن و اعتبار و پرستیژ است .
پس وقتی میخواهید رنگی انتخاب کنید باید
درباره بازار نهایی کار خود باندیشید . چه احساساتی را میخواهید برانگیخته کنید ؟
اول کمی درباره چشم انداز احساسی هدفتان فکر کنید و نیز پیامی که از راه دید
میخواهید منتقل کنید .
بعد رنگ خود را
انتخاب کنید ! توجه داشته باشید که گرافیک صفحات وب ، امروزه نقش زیادی را در
ارائه دکترین رفتار سازمانی الکترونیکی مراکز رسانه ای غرب به مخاطبان در اختیار
دارند و LOGO ، BANNER ، TIZER ها ، فوق العاده در تحکیم مفاهیم به مخاطبان
وبی موثر هستند